4 redenen waarom verhalen voorlezen aan kinderen zo belangrijk is

Verhalen voorlezen aan kinderen: leuk om te doen én nuttig!
Helaas gaan nuttig en leuk om te doen niet altijd samen (ik kijk naar jou, broccoli!), maar bij lezen is dat gelukkig wel zo. Want wist je dat voorlezen behalve plezier ook allerlei nuttige voordelen met zich meebrengt? 

Verhalen voorlezen kinderen

1. Verhalen voorlezen helpt met taal

Regelmatig voorlezen vergroot de woordenschat en de taalvaardigheid van kinderen. Dit komt omdat je tijdens het voorlezen actief kunt praten over wat je leest, bijvoorbeeld door moeilijke woorden te benoemen.

En het leuke is, zelfs als kinderen al zelf kunnen lezen is voorlezen nog steeds nuttig (jee!).
Door samen te lezen is het toch laagdrempeliger voor kinderen om te vragen wat een woord betekent, of kan een kind een stapje omhoog zetten naar een hoger niveau met moeilijker woorden. Ook kun je bij kinderen die zelf al kunnen lezen moeilijker vragen gaan stellen dan alleen de woorden benoemen en vragen wat ze betekenen.  

2. Door voorlezen ontwikkelen kinderen hun fantasie

Verhalen en verbeelding helpen kinderen met het aanleren van nuttige vaardigheden, zoals creatief denken en problemen oplossen.
Daarover schreef ik eerder deze blog, waarin de waarde van een grote fantasie wordt benadrukt en uitgelegd wordt waarom dit voor kinderen zoveel makkelijker is dan voor volwassenen. 

Dus als voorlezen helpt bij het ontwikkelen van fantasie is dat genoeg reden om het vooral te (blijven) doen. Want een grote fantasie is voor iedereen een aanwinst! Er is immers niets heerlijker dan een wondere wereld in je hoofdje te hebben, waar je altijd doorheen kunt dwalen. Ja toch?

Verhalen voorlezen meme

3. Ontwikkelen van emphatie

Voorlezen is ook belangrijk voor het ontwikkelen van inlevingsvermogen. Via verhalen komen kinderen in aanraking met allerlei verschillende onderwerpen, mensen en gebeurtenissen. 

Het kan behulpzaam zijn om dingen die zich afspelen in het leven van een kind via verhalen begrijpelijk te maken. Bijvoorbeeld als er een broertje of zusje in de familie komt, als iemand ziek wordt, of als je gaat verhuizen.
Maar de wereld van een kind kan ook vergroot worden als ze verhalen krijgen aangereikt die zich juist buíten hun eigen omgeving afspelen, bijv. in andere culturen.

4. Voorlezen stimuleert lezen

En natuurlijk: door regelmatig voor te lezen gaan kinderen nóg meer van verhalen houden. Dit zorgt ervoor dat ze op latere leeftijd makkelijker een boek erbij zullen pakken (jong geleerd oud gedaan is niet voor niets een cliché).

Zelfs als lezen een verplicht nummertje wordt op de middelbare school zal dat toch een mindere worsteling zijn als een kind al verliefd was geworden op boeken. Ook is de kans groter dat de liefde voor boeken niet volledig wordt uitgeblust tijdens het verplichte lezen op de middelbare school.
Persoonlijk wens ik ieder kind toe dat de relatie met lezen hersteld kan worden nadat het diploma in de pocket is. Of… zou het zelfs mogelijk zijn dat er überhaupt geen relatieproblemen ontstaan? Wie weet (in an infinite universe, anything is possible).  

Verhalen voorlezen aan kinderen meme

Kortom: lang leve voorlezen!

En wat is er leuker om te voor te lezen, dan een verhaaltje dat afkomstig is van een fee!

De Verhaaltjesfee set is het cadeau voor iedereen die zich wil uitleven met voorlezen! Kinderen krijgen een verhaaltje in zeven delen via magische brieven die zijn verzonden door een “echte” fee. 
Het is dus niet alleen een magische ervaring in de week dat de brieven op de mat verschijnen, er wordt ook een nieuw verhaaltje aan de boekenkast toegevoegd om voor te lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven